W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka
+48 14 626 83 14

Aktualności

Najnowsze wiadomości dotyczące Tarnowskiej Organizacji Turystycznej
2023-11-22

Weź udział w świątecznym gotowaniu według idei Zero Waste!

To będzie niezwykłe doświadczenie kulinarne, w którym każdy mieszkaniec Małopolski ma szansę wzięcia udziału! W Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (gm. Pleśna, pow. tarnowski) zostaną przeprowadzone cztery warsztaty kulinarne ze świątecznym motywem przewodnim oraz ideą Zero Waste. Wspólne gotowanie będzie połączone oczywiście z degustacją przygotowanych dań na bazie lokalnych produktów, a w tym win z winnic z obszaru marki EnoTarnowskie.

Osoby zainteresowane udziałem w warsztatach powinny przesłać zgłoszenie, czyli imię, nazwisko, nr tel. i termin wybranych warsztatów na adres mailowy: grupaodrolnika@wp.pl. Warsztaty są bezpłatne, a liczba miejsc jest ograniczona do 8 osób na jednym spotkaniu, decyduje kolejność zgłoszeń. Uczestnik powinien posiadać własny materiałowy fartuch kuchenny.

Warsztaty odbędą się w następujących terminach: 2 grudnia (sobota, godz. 14), 3 grudnia (niedziela, godz. 14), 9 grudnia (sobota, godz. 14), 10 grudnia (niedziela, godz. 14). Trzy godziny potrwa gotowanie pod okiem profesjonalnego kucharza Marcina Kostrzewy z „Kostrzewa Gotuje”. Oto menu warsztatów:

Zupa: barszcz wigilijny z czerwonym winem, grzybowe pierożki.
Drugie danie: pieczona ryba w sosie z białego wina, masła i cytryny.
Sałatka z czerwonych buraczków, fety oraz z prażonych orzechów.
Deser czekoladowy z gorącymi malinami w roli głównej.
 

Podczas spotkania nauczymy się gotować pyszne dania na świąteczny stół zgodnie z ideą Zero Waste, czyli nic nie może się zmarnować. Przykład? Suchy chleb możemy wykorzystać jako grzanki do barszczu, z odpadków rybnych przyrządzimy rewelacyjny sos lub wywar do grzybów, a buraki z barszczu będą stanowić główny składnik sałatki z czerwonych buraczków.

Dowiemy się też jak prawidłowo przechowywać żywność, jak ograniczać odpady organiczne (obierki z jabłek można wykorzystać do produkcji domowego octu) czy jak planować zakupy spożywcze.

 

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

Weź udział w świątecznym gotowaniu według idei Zero Waste!
© 2024 lot.tarnow.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone