To będzie niezwykłe doświadczenie kulinarne, w którym każdy mieszkaniec Małopolski ma szansę wzięcia udziału! W Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (gm. Pleśna, pow. tarnowski) zostaną przeprowadzone cztery warsztaty kulinarne ze świątecznym motywem przewodnim oraz ideą Zero Waste. Wspólne gotowanie będzie połączone oczywiście z degustacją przygotowanych dań na bazie lokalnych produktów, a w tym win z winnic z obszaru marki EnoTarnowskie.
Osoby zainteresowane udziałem w warsztatach powinny przesłać zgłoszenie, czyli imię, nazwisko, nr tel. i termin wybranych warsztatów na adres mailowy: grupaodrolnika@wp.pl. Warsztaty są bezpłatne, a liczba miejsc jest ograniczona do 8 osób na jednym spotkaniu, decyduje kolejność zgłoszeń. Uczestnik powinien posiadać własny materiałowy fartuch kuchenny.
Warsztaty odbędą się w następujących terminach: 2 grudnia (sobota, godz. 14), 3 grudnia (niedziela, godz. 14), 9 grudnia (sobota, godz. 14), 10 grudnia (niedziela, godz. 14). Trzy godziny potrwa gotowanie pod okiem profesjonalnego kucharza Marcina Kostrzewy z „Kostrzewa Gotuje”. Oto menu warsztatów:
Zupa: barszcz wigilijny z czerwonym winem, grzybowe pierożki.
Drugie danie: pieczona ryba w sosie z białego wina, masła i cytryny.
Sałatka z czerwonych buraczków, fety oraz z prażonych orzechów.
Deser czekoladowy z gorącymi malinami w roli głównej.
Podczas spotkania nauczymy się gotować pyszne dania na świąteczny stół zgodnie z ideą Zero Waste, czyli nic nie może się zmarnować. Przykład? Suchy chleb możemy wykorzystać jako grzanki do barszczu, z odpadków rybnych przyrządzimy rewelacyjny sos lub wywar do grzybów, a buraki z barszczu będą stanowić główny składnik sałatki z czerwonych buraczków.
Dowiemy się też jak prawidłowo przechowywać żywność, jak ograniczać odpady organiczne (obierki z jabłek można wykorzystać do produkcji domowego octu) czy jak planować zakupy spożywcze.
Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego