Zapłoną owoce na Pleśnieńskim Bachusie
Tegoroczna edycja „Pleśnieńskiego Bachusa” zapowiada się wyjątkowo smakowicie i efektownie. Wydarzenie okraszone fascynującymi pokazami i pysznymi degustacjami odbędzie się w niedzielę, 16 lipca w godz. 15-19 na terenie Ośrodka Sportowo-Rekreacyjnego „Relaks” w Łowczówku (pow. tarnowski, gm. Pleśna).
Tarnowska Organizacja Turystyczna zaprosiła wiele podmiotów do zaprezentowania stoisk podczas „Pleśnieńskiego Bachusa”. W efekcie uczestnicy imprezy będą mieć okazję do zapoznania się z ofertą licznych lokalnych winnic i producentów.
Bardzo efektownie zapowiada się pokaz kulinarny, podczas którego zapłoną owoce. Zainteresowani dowiedzą się wielu przydatnych informacji podczas pokazu sommelierskiego i degustacji komentowanych. Z Łowczówka wyjedziemy bogatsi w wiedzę m. in. na temat foodpairingu, czyli odpowiedniego doboru wina do serwowanych potraw. Ciekawie zapowiada się również tzw. degustacja pozioma – region, producent, rocznik, odmiana gron.
Oczywiście wydarzenie jest doskonałą okazją, żeby skosztować smakołyki przygotowane przez lokalnych producentów. Wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z bogactwa kulinarnego naszego region, „Pleśnieński Bachus” co roku skutecznie poszerza grono osób oczarowanych wybornymi przysmakami.
„Pleśnieński Bachus” jest cyklicznym wydarzeniem, która ma na celu przybliżenie dziedzictwa kulturowego i tradycji winiarskich regionu. Jednocześnie impreza stanowi element marki EnoTarnowskie która w 2019 r. otrzymała od Polskiej Organizacji Turystycznej certyfikat na najlepszy produkt turystyczny, a w 2022 r. tytuł Polskiej Marki Turystycznej.
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego