Już w niedzielę, 1 września nie lada gratka dla miłośników zdrowego i słodkiego co nieco. Podczas Dożynek Powiatu Tarnowskiego w Wietrzychowicach będą ustawione specjalne stoiska w ramach projektu pn. „Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne Powiatu Tarnowskiego edycja 2024”.
Dożynki Powiatu Tarnowskiego to jedno z największych wydarzeń plenerowych w regionie. Tym samym, dzięki projektowi realizowanemu przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego, lokalni pszczelarze zyskają możliwość dotarcia do bardzo szerokiego grona odbiorców. Aspekt promocyjny jest nie do przecenienia, jednak pszczela strefa ma szersze znaczenie.
Przede wszystkim będzie prowadzona edukacja uczestników wydarzenia pod względem, jakże istotnej roli, którą pszczoły i inne owady zapylające odgrywają dla człowieka i naszego środowiska naturalnego. Szacuje się, że co trzecia łyżka jedzenia na naszych stołach jest efektem pracy pszczół. Tego typu przykładów jest znacznie więcej, o czym przekonamy się na dożynkach. Edukacja społeczna będzie dotyczyć również problemów, z jakimi zmagają się pożyteczne owady oraz sposobami na ich ochronę. Dzięki inicjatywie „Małopolska Pszczoła” w ostatnich latach udało się zrobić wiele dobrego dla pszczół i innych zapylaczy.
- Będziemy uwrażliwiać mieszkańców na potrzebę dbania o rośliny miododajne, a także zachęcać do nowych nasadzeń – podkreślają organizatorzy.
Oczywiście kwintesencją pracy pszczół jest miód, dlatego wydarzeniu będą towarzyszyć pokazy kulinarne związane z wykorzystanie miodu w kuchni.
Na tym nie koniec, ponieważ mieszkańcy powiatu i regionu otrzymają garść informacji poświęconych pasiekom, różnym rodzajom miodów czy gatunkom pszczół. Odkryjemy tajniki pracy pszczelarza i produkcji miodu.
Informacja w tekście łatwym do czytania i zrozumienia (ETR)
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.